Rondje lopen op school tegen de kou

foto uit de krant GROOTEBROEK- „We hebben het koud”, roept een lerares. Samen met haar leerlingen loopt ze een rondje door de katholieke jenaplanschool De Hussel om ‘op te warmen’. De school in Grootebroek deed gisteren mee aan Warme Truiendag en zette daarom de verwarming een paar graden lager.
De landelijke actie komt voort uit de campagne Raad voor het klimaat, gericht op jongeren tussen de tien en achttien jaar. Die Raad stelt dat, als iedereen de verwarming een graad lager zet, er zeven procent minder uitstoot is van CO2. Schooldirecteur Ton Boersma: „Deze school houdt zich al nadrukkelijk bezig met het milieu. We recyclen heel veel en starten binnenkort met een nieuw milieuproject. Onder andere een bezoek aan Greenpeace staat op het programma.”
Alle kinderen hebbende opdracht gekregen om een dikke trui mee naar school te nemen. Iets waaraan massaal gehoor is gegeven. De negenjarige Joël vindt het eigenlijk niks. „Ik heb daarom ook een vest mee, dat kan ik makkelijk uitdoen. Ik ben namelijk geen koukleum”, vertelt hij trots. „Mijn ouders zijn wel échte koukleumen, trouwens.”
Wethouder Piet Zwaan van de gemeente Stede Broec, laat zijn gezicht ook zien op de school. In de groep van lerares Debbie Berkhout, praat hij met de leerlingen over het klimaat. Over de smeltende ijskappen, uitstoot van CO2 door auto’s en hoe het voorkomen moet worden. Aandachtig luisteren de kinderen, sommige met winterhandschoenen
aan, naar Zwaan. Het is echter een ingewikkeld onderwerp.
Pas als een leerling vraagt waarom sommige speeltuinen in Stede Broec zijn verdwenen, gaan vele vingers omhoog. Want over dit onderwerp willen de kinderen nog wel wat kwijt voordat Zwaan teruggaat naar het gemeentehuis. In de aula zijn Jeanine en Laura bezig met een topografieopdracht. Het is een ‘beetje koud’, volgens Laura. „Maar we doen het voor een goed doel. Eigenlijk zou iedereen de verwarming iets lager moeten zetten”, vindt Jeanine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

judo blog